IF Metall arbetar aktivt med Orden på jobbet

IF Metall arbetar aktivt med Orden på jobbet
En onsdag i april samlades nästan 100 personer för att delta i Orden på jobbets slutkonferens i Spårvagnshallarna i Stockholm. Ett arbetsliv för alla var rubriken

Tre fackförbund har ingått i Orden på jobbets referensgrupp; IF Metall, Kommunal och Transport. Genom projektet har frågor om läs- och skrivsvårigheter/dyslexi och räknesvårigheter/dyskalkyli nu även börjat diskuteras inom dessa fackförbund.  

En av föreläsarna på slutkonferensen var Kicci Lönnedahl, CNC-operatör och fackligt ombud från IF Metall i Värmland.  
– Jag har nog blivit mer öppen om min dyslexi, sedan jag deltagit i Orden på jobbets film och olika evenemang. Om Kicci klarar, så klarar jag också, tänker folk när de ser mig. 

 Vi har satt in hörslingor i våra lokaler, för att förbättra tillgängligheten för många. På konferenser finns också läslinjaler och stressbollar för alla som vill ha. Nu pratar vi mer om dyslexi, berättade Kicci Lönnedahl. 

På IF Metalls förbundskontor i Karlstad startade Tarja Krank sin högre fackliga utbildning för något år sedan. Hon ville undersöka hur det såg ut inom IF Metall med kunskap om läs- och skrivsvårigheter. Cirka 20 procent av LO:s medlemmar beräknas ha någon form av läs- och skrivsvårighet. Tarja Krank räknade fram hur många det kan gälla för IF Metalls del. 

 Inom IF Metalls stora organisationslyft där 35 500 utbildningsinsatser planeras borde det röra sig om över 7 000 personer. 

Mer kunskap, centrala strategier och handgriplig verkstad är saker som både Tarja Krank och Kicci Lönnedahl önskar. Ökad kunskap och verktyg är också på gång i ytterligare en film, som är under produktion inom projektet Orden på jobbet. 

På slutkonferensen presenterades också en rapport om dyskalkyli i arbetslivet (Läs här!).  

Eva-Lena Habel från företaget Iris berättade hur de arbetar med arbetsplatsanpassningar och vad det finns  för hjälpmedel och möjligheter i  arbetslivet.  
– Skaffa allt och testa prylarna före köp. Låt de anställda välja. Vi är ju olika,  sa Eva-Lena Habel.  

Andreas Delvert och Susanna Petersson representerade Arbetsförmedlingen i Karlstad och berättade om olika former av stöd.  
– Arbetsförmedlingen gör aldrig av med hela budgeten för hjälpmedel, så sök! uppmanade Andreas Delvert. 

Med på konferensen var också ABF:s nationella samordnare för funktionshinderfrågor Carin Thurfjell. 
– Vi i ABF vill samverka med Dyslexiförbundet över hela Sverige. Genom ABF kan vi starta studiecirklar, temakvällar och allt möjligt positivt. Kontakta oss! 

Konferensen avslutades med en paneldiskussion. Både Kommunals och IF Metalls representanter berättade att de fått upp ögonen för frågorna inom facket.  

Orden på jobbets projektledare Janet Eltebo var nöjd med dagen. 
– Projektet har synliggjort den stora okunskapen om dyskalkyli i arbetslivet. Här saknas forskning, men vi är glada för den kunskap och insikt som projektet har lyckats sprida. Dyslexiförbundet har sökt ett uppföljande projekt för Orden på jobbet genom finansiären Arvsfonden. Beslut väntas före midsommar. 

Konferansen livesändes och kan ses på Dyslexiförbundets Facebooksida. 

Text och foto: Ylva Bjelle 

Människor i grupp
I fikapausen fångade vi IF Metalls damer, som alla bidragit till att dyslexifrågan diskuteras mer och mer inom IF Metall. Från vänster: Anette Lack, kommunikatör på förbundskansliet, Anna Jensen Naatika, förbundssekreterare IF Metall, Tarja Krank, IF Metall Karlstad och Kicci Lönnedahl, cnc-operatör och regionalt skyddsombud i Värmland.
människor att scenen
Panelen diskuterar. Från vänster Lisa Gustafsson, moderator, Anna Jensen Naatika, förbundssekreterare IF Metall, Per Holmström, första vice ordförande Kommunal, Henrik Stjernström, Arvsfonden, Stefan Johansson, Begripsam AB och Torbjörn Lundgren, Dyslexiförbundet.
Annonser