Talande textremsa vann

PTS innovationstävling
Eva Hedberg visar upp diplom.
Dyslexiförbundet FMLS och företaget Soundwave har vunnit PTS innovationstävling. I höst startar ett projekt med målet att utveckla en tjänst som gör det möjligt att få filmtexten på bio uppläst.

För att hinna läsa textremsan på bio eller tv krävs en läshastighet på drygt 100 ord per minut. Det är många som inte läser så fort, och som därför går miste om innehåll i utländska filmer eller program. Sedan länge har medlemmar i Dyslexiförbundet FMLS framfört önskemål om att kunna få texten på utländska filmer uppläst.

I höstas ordnade Post- och Telestyrelsen (PTS)  en innovationstävling med tema "Kultur och fritid". PTS efterlyste smarta lösningar som kan öka möjligheterna för personer med funktionsnedsättningar att delta i kultur- och fritidslivet. Med hjälp av två ljudtekniker från företaget Soundwave lämnade Dyslexiförbundet in ett tävlingsbidrag,  med en idé om hur man skulle kunna få textremsan på biofilmen uppläst i mobiltelefonen.

I maj medderlade PTS att Dyslexiförbundet FMLS var en av 15 vinnare. Förbundet får 1,8 miljoner kronor för att under 20 månader utveckla idén. Den 3 maj hölls en cermoni på Nalen i Stockholm. Generaldirektör Göran Marby delade ut diplom till vinnarna och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth talade. 

Bilder: Eva Hedberg och Christian Wijkman (Soundwave)

 

 

 

Ämnen:

Länkar

PTS
Mer information om tillgänglig kultur och fritid