Nytt från Dyslexiförbundet september 2020

Bild Corina Ardeleanu / Unsplash

Dyslexiveckan 5 till 11 oktober 2020

Dyslexiförbundet har arbetat sedan i våras för att få till nya aktiviteter under Dyslexiveckan. I år laddar vi upp för Stavgången. Vi bjuder in alla, att bege sig ut och stava med oss, men även att vara med och tävla om gåstavar.
Läs mer på sidan för Stavgången

All information om Dyslexiveckan hittar du på hemsidan. https://www.dyslexi.org/forbundet/dyslexiveckan-2020

Letar du efter lokala aktiviteter under veckan? Titta under respektive distrikt där alla aktiviteter finns samlade.
Se till exempel:

Världsdyslexidagen infaller den 8 oktober 2020. Precis som förra året kommer vi denna dag att driva kampanjen #formadinbokstav.

Under veckan kommer vi också att arrangera fem stycken webbinarium. Antalet platser på varje webbinarium är begränsad, så se till att boka din plats. Läs mer och boka på sidan för webbinarierna.
 

Projekt Plugga med bilder

Just nu testas projektets material av nio lågstadieklasser som stöttas kontinuerligt av Plugga med bilders metodutvecklare. Lärarna får handledning som innehåller tydliga beskrivningar av alla övningar. Dessutom finns det affischer och bilder att sätta upp i klassrummet, små bildkort till alla elever och övningar för helklassarbete. Läs mer på projektets hemsida. 
 

Projekt Begriplig text

Vårt avslutade projekt Begriplig text lever fortfarande i någon mån. Vår bok "19 råd" går åt som smör i vår webbutik. Beställningarna fick en extra skjuts genom att Språktidningen recenserade den tidigare i år. Nu har vi även skrivit en artikel utifrån våra 19 råd som kommer att publiceras i Språktidningen nummer 8/2020. Den kommer ut i början av november 2020.
 

Vi söker ny rådgivare

Dyslexiförbundets rådgivare Inger Rålenius går i pension efter mer än 30 år i förbundet. Vi söker därför efter hennes efterträdare. Mer information hittar du på vår hemsida. 
 

CSN

Dyslexiförbundet har ställt en fråga till CSN. Frågan gäller varför CSN kräver att intygen om dyslexi inte får vara äldre än fem år. Studenter måste ha intyg för att få läsa i långsammare takt.
Se CSN:s hemsida

Varför är frågan viktig? Universitet och högskolerådet kräver också intyg för att studenter med dyslexi ska få stöd och anpassningar. Där gäller regeln att intyget ska vara utfärdat i årskurs fem eller senare. Detta är en mer rimlig tidsgräns, med tanke på att dyslexi inte är övergående. 
Det är idag ofta långa köer för att få göra en utredning, varför det blir stora problem för studenter som måste få ett nytt intyg. 
Dyslexiförbundet forsätter självklart att bevaka fråga. Vi på Dyslexiförbundet tycker att samma tidsgräns som Universitet och högskolorådet har ska gälla på CSN.