Om Orden på jobbet

foto på fem av ambassadörerna
Ambassadörer i Orden på jobbet
Hur mycket måste man läsa, skriva och räkna på jobbet? Orden på jobbet ska kartlägga arbetsplatser för att se hur mycket vi läser, skriver och hanterar siffror på jobbet. Vi vill visa möjligheter och lösningar för personer med dyslexi och dyskalkyli i arbetslivet.

Hur gör vårdpersonal, lastbilschaufförer och industriarbetare, som har svårt med ord och siffror, när de tvingas läsa, skriva och räkna på jobbet? Det ska vi  i Orden på jobbet ta reda på, i samarbete med forskare, Kommunal, IF Metall, Transportarbetareförbundet och myndigheter.

Dyslexiförbundet vill genom projektet visa på möjligheter och lösningar.

Arbetslivet förändras. Vi tvingas idag skriva allt mer och kraven på dokumentation ökar. Digitaliseringen ställer nya krav, men ger också nya möjligheter. Rättstavningsprogram, talsyntes och diktafoner finns ofta i telefoner, datorer och surfplattor. De kan underlätta vardagen för anställda med dyslexi eller dyskalkyli, men få känner till möjligheterna.

Orden på jobbet tar reda på hur läsning, skrivning och sifferhantering praktiskt går till på dagens arbetsplatser. Vi producerar filmer, som finns här på hemsidan. Projektet ska leda fram till en handlingsplan, som kan hjälpa arbetsgivare och arbetstagare att hitta bra strategier för att hantera dyslexi och dyskalkyli i arbetslivet.

Våra ambassadörer finns runt om i landet. De kommer att genom studiecirklar, föredrag och i samarbete med fackklubbar berätta och inspirera.

På översta bilden syns några av ambassadörerna:

Lars Jusonius, Lysekil, Rebecca Juhlin, Arboga, Fredrik Johansson, Göteborg, Eva von Bahr, Malmö och Mige Lundahl, Helsingborg.Peter Ingelund. Boden , Bengt Westling.Luleå

Projektledningen finns på Dyslexiförbundets kansli i Sundbyberg. Kontakta oss gärna,Janet Eltebo projektledare eller Bengt-Erik Johansson,Sakkunnig,Expert, och Torbjörn Lundgren,Sakkunnig,Expert och Peter Ingelund, Samordnare för projektet Norrland,

Orden på jobbet finansieras av Arvsfonden. Läs mer om syfte och själva ansökan i artikeln Mer om orden på jobbet.

 

Ämnen:

Relaterade artiklar

Mer om Orden på jobbet

Länkar

Läs om oss i Kommunalarbetaren
Läs om oss i Transportarbetaren

Bifogat material

PDF icon Här kan du ladda ner vår folder.