Reportage från Skåne-Ungas familjebowling i Åstorp 2015

Äntligen hamburgertallrik
150 grammare med tillbehör!
Ett reportage från Skåneungdomarnas familjeträff på bowlinghallen i Åstorp.

Ungdomsavdelningen i Skåne hade inbjudit medlemsfamiljer till sitt tradionella bowlingspel söndagen den 22 februari 2015.

 

På söndags eftermiddagen vid två-tiden sammanstrålade barn, ungdomar och föräldrar i bowlinghallen där ledaren Johan Viebke tog emot oss. Efter att vi betalat en liten symbolisk summa på 50kr per deltagare (max. 200kr/familj), så bockade Johan av oss på sin anmälningslista.

Vi var ca 40 deltagare som började med att prova ut bowlingskor i omklädningsrummena. Det fanns skor i alla storlekar även för de mindre barnen. Nere vid banorna får man inte gå med vanliga uteskor naturligtvis.

Efter man fått på sig passande skor, som satt kvar på foten, var det dags att testa och hitta ett passande bowlingklot. Klot finns i många färger. Tjererna siktade klart in sig på rosa klot, vad annars. Flera tjejer fick dock byta färg.  Det visade sig att de olika färgerna betecknade hur tunga kloten var. Mörka klot var i regel tyngst. En viss kamp kunde man ana när man såg på hur pojkarna valde sina färger, vem var starkast?

När man hittat ett klot som man orkade bära .... så fans det olika stora hål i dem för fingrarna. Störst för gubbarna och minst för småflickorna. Det tog lite tid att prova ut något som passade bra och som fingrarna ville släppa när man kastade klotet, annars kunde det bli problem.

Vi delade upp oss på hallens åtta banor. Vi blev tre till fyra spelare på varje bana. Hallföreståndaren knäppte på så vi kom att ha "grindaran" uppe när vi spelade, så inte klotet skulle rulla ned i sidorännorna.  Vad det skulle vara bra för förstod vi inte. Kanske berodde på att han sett oss spela där tidigare de sista åren.

Man fick knappa in sitt namn på en pektavla vid banan och sen var det bara att svinga klotet mot några käglor (10 st) som fanns lååångt ned i den andra ändan på banan. Spelet går ut på att man skall försöka välta så många av dessa käglor man kunde.
För en del gick det bra för andra mindre bra. Var man duktig och slog ner alla på första kastet hette det "Strike" och man gjorde "high five". Det fanns också ett annat ord som hette "Spärr", men då katsde man två gånger. Man behövde inte kunna räkna ihop poängen själv för det gjorde maskinen åt oss. Tur fö rdet var ett konstigt räknande.

Efter en timmes spelande var vi jättetrötta och hungriga. Hallföreståndaren och hans fru hade gjort iordning åt oss var sin 150 grams hamburgertallrik med tillbehör. Till det fick vi en burk läsk eller vatten. Vid middagsbordet diskuterade vi vårt spelande och alla strike som man inte lyckades att slå. Många ungdomar pratade om det sista lägret de varit på och om de skulle med på nästa Skånes fyradagars läger i år, den 14-17 maj, i Sjöröd lägergård utanför Simrishamn, (utan föräldrar!). Inbjudan är snart på väg.

Eva von Bahr  har gjort en videosnutt från bowlingen på 3-4 min.  Klicka på länken ute i högra spalten för att se den.

 

Ämnen:

Länkar

http://youtu.be/vHFZKMUqR_E