Unga örebroare lär sig bli politiker

Deltagare i projektet Örebro deltar (Bild L Kallionpää)
Deltagare i projektet Örebro deltar (Bild L Kallionpää)
Ska vi bygga ett samhälle för alla, då måste också alla vara representerade när det är dags att fatta beslut.

I Örebro pågår sedan ett år tillbaka projektet Örebro deltar, som handlar om att få unga med funktionsnedsättningar att våga engagera sig i politik och samhällsfrågor. Tio ungdomar utbildas i samhällskunskap, demokrati, mänskliga rättigheter och retorik. De gör studiebesök på beslutsfattande instanser, deltar under möten och praktisera med politiker.

– Vi utbildar inte på traditionellt sätt utan det mesta sker muntligt, vi diskuterar och tar hjälp av datorn, säger Lena Kallionpää, som är projektmedarbetare. Och framförallt lär vi genom att vara med i verkligheten.

Deltagarna i projektet är mellan 18 och 25 år och de har olika typer av funktionsnedsättningar. Projektet är partipolitiskt obundet. Målet är att år 2014 ska minst fem deltagare ska vara engagerade i en politisk förening och två nominerade till landsting, kommun eller kyrkofullmäktige.

– Vi vill inte sitta i länshandikapprådet eller i det kommunala handikapprådet, säger Lena Kallionpää. Vi ska sitta i varenda nämnd. Både i kommun, landsting och kyrkopolitiken.

Vill du veta mer om projektet kan du besöka hemsidan: www.attitydskolan.se/orebro_deltar.html

Ämnen: