Europeiska Dyslexiveckan 5–11 oktober 2015

Dyslexia Awareness Week
EDA är den europeiska dyslexifederationen
"Rätten att läsa" är temat för årets Dyslexivecka!

Årets Dyslexivecka är den 5-11 oktober. På denna sida samlas all info inför veckan, som bibliotek, föreningar och allmänhet mm kan vara intresserade av.

Här hittar du information om alla arrangemang under Europeiska dyslexiveckan 2015. Sidorna fylls på i takt med att vi får information om aktiviteter ute i landet.

Tema – ”Rätten att läsa”.

Temat för veckan är ”Rätten att läsa”. Under det temat ryms många aktiviteter och budskap. Speciell uppmärksamhet ägnar biblioteken åt den stora outnyttjade potentialen som finns för att få läshindrade att börja läsa – på sitt eget sätt. Biblioteken fokuserar naturligt på talböcker mm och egen nedladdning av dessa i samverkan med MTM.

Dyslexiföreningarna tar fram ett material om skolans kunskap och kvalitet, vilket är en grundförutsättning för att få ”Rätten att läsa” ska fungera i praktiken för alla elever.

Tips på föreläsare och aktiviteter.

I listan kommer vi att lägga ut en tipslista på tänkbara föreläsare under Dyslexiveckan. Tipsa oss gärna om fler personer, ni lyssnat på och tycker är bra.
Där finns även en länk till en Tipskatalog med tänkbara aktiviteter mm under Dyslexiveckan.

Beställ material per blankett.

Som stöd för alla arrangörer kommer vi att ta fram trycksaker mm att användas under Dyslexiveckan. Observera att vår huvudprodukt är specialnumret av tidningen Läs & Skriv, vilket ni kan rekvirera gratis i buntar om 25 eller 50 tidningar. Observera att ni måste betala frakt. Endast Dyslexiförbundet FMLS föreningar får material fraktfritt.
Beställningsblankett kommer ni att kunna ladda ned via länklistan. Vissa material går att ladda ned själv och printa ut. Se här i länklistan.

Meddela in era arrangemang.

Meddela oss snarast era arrangemang under Dyslexiveckan, så kommer de med på förteckningen på denna sida.

Rätten att läsa innebär möjlighet att få läsa utifrån ens egna förutsättningar. Alla måste ges chans att inkluderas i läsgemenskapen. Läsning är en färdighet och aktivitet som ger kunskap, bildning, utbildning, information och delaktighet. Den som står utanför läsgemenskapen står i viktiga delar utanför samhällsgemenskapen.

Sätten att läsa är flera; med ögonen, med öronen, med fingertopparna och plattformarna är flertaliga, böcker, tryckt skrift, datorer, läsplattor, ljudböcker, telefoner mm. Verktygen finns för att  skapa delaktighet och gör detta om alternativen erbjuds och används på rätt sätt.

Tyvärr är kunskapen och kompetensen om detta inte allmänt spridd i det svenska skolsystemet. Sveriges Dyslexiföreningar slår därför under dyslexiveckan ett slag för ökad kunskap och kompetens i skolan och lägger nio förslag för att uppnå detta. Se foldern.

Till höger under "Bifogade material" kan du ladda ner
diverse trycksaker.

Ämnen:

Bifogat material

PDF icon folder_skolbibliotek.pdf
Microsoft Office document icon tips_pa_forelasare_maj_2015.doc
Microsoft Office document icon namninsamlingslista-2015.doc
Microsoft Office document icon tipskatalogdyslexiveckan.doc
PDF icon bestallningsblankett_dyslexiveckan2015.pdf
PDF icon affisch_dyslexiveckan.pdf
PDF icon folder_dyslexiveckan.pdf