Hitta rätt i app-djungeln

händer med mobiltelefon. dator i bakgrunden. Photo by rawpixel on Unsplash
Har du en smartphone eller surfplatta? I så fall finns det många användbara program, så kallade appar att välja mellan. Appen kan exempelvis läsa upp text, översätta mellan språk, eller omvandla tal till text.

 

Det bästa är att apparna i många fall är gratis. Andra appar kostar ca tio till 40 kr. Men det finns många appar och det kommer ständigt nya. Här är några sidor på Internet, som hjälper dig att välja vilken app du ska ladda ner till din telefon eller surfplatta.
Se Skrivknutens lista på apptips. Du kan också ringa och fråga vår rådgivare på 08-66517 08 eller boka ett besök på Skrivknuten så upptäcker vi app-världen tillsammans. Besöket är gratis för privatpersoner.

Skrivknutens allmänna information om olika typer av appar och hjälpmedel. Hämta listan här.

Engelska och dyslexi? Läs även mer här.

Skoldatatek
http://www.skoldatatek.se/appar-med-mojligheter
Denna sida ger en översikt över appar för främst språk och kommunikation. Sidan anger om appen kostar pengar eller inte. Här finns också länkar till andra sidor och Facebook-grupper som diskuterar appar. Genom att klicka på "Verktyg", hittar du också skrivna instruktioner och filmer som beskriver hur du installerar och använder appar.

Logopeden i skolan
https://www.logopedeniskolan.se/
Högst upp på denna sida, kan man välja att klicka på "iPad-appar" eller "Android-appar". Sidorna listar appar, utan någon information om programmen. Om du klickar på länken "Instruktionsfilmer", hittar du enkla filmer som beskriver hur du använder en del av apparna.

Skolappar
https://www.skolappar.nu/
På denna sida recenseras många appar som kan vara intressanta för skolan. Här hittar du appar för skolans alla ämnen. Biologi, historia, slöjd osv. Till höger finns olika menyer och filter som hjälper dig att hitta rätt. Du kan till exempel hitta appar för att skapa videopresentationer, för att ladda ner böcker, eller för att hjälpa dig att ljuda orden. Du kan också välja att bara titta på program som passar för förskolan.

Dyslexiförbundets facebook-grupp "dyslexi.org"
https://www.facebook.com/groups/dyslexi.org/
Det här är förbundets egen Facebook-grupp. Här kan du ställa frågor om appar och få svar från ett par tusen personer. Gruppen är mycket aktiv.

Ämnen:

Länkar

Dyslexiförbundet Skrivknutens Hjälpmedel

Bifogat material

PDF icon Skoldatatekens applista
Fil Tips på bra funktioner i iPhone/iPad