Ett sätt att plugga engelska när man har dyslexi

Dyslexiförbundet i Stockholm har i samarbete med ABF ordnat fyra kurser i engelska för dyslektiker som vill ge engelskan en ny chans. Här är några röster från deltagarna i den cirkel i engelska som snart har avslutat sin tredje termin.

"Man vill känna sig säkrare och förstå sammanhang" säger Anna och Gunvor som deltar i cirkeln i engelska på Sveavägen i Stockholm. I snart tre terminer har de träffats varje måndag under engelskläraren Yvonne Bauers ledning. Metoden heter HELP Start och används mest individuellt i skolor av lärare och speciallärare men går fint att använda i studiecirkelform också. "Det är så bra att vara en liten grupp, känns tryggt och lugnt" är alla överens om. "Det blir ett lugnt tempo och en trygg stämning - vi har ju olika bakgrund och kunskapsnivå men Yvonne samlar ihop oss på något sätt så att ingen kommer efter. Helst bör man nog inte vara fler än åtta personer, då har vi koll".

Metoden HELP Start har skapats av Malin Holmberg som också har fått pris för den. Hon studerade bl.a. metoder för hur engelska och amerikanska elever fick lära sig stavning och uttal.

Deltagarna pratar mycket engelska men  skriver och uttalar mycket också -  helt enligt metodens arbetsplan. Kort i olika färger hjälper minnet att komma ihåg, likaså bilder, som är ett känt sätt att minnesträna. Lärare Yvonne tycker det känns bra att jobba metodiskt, man hoppar inte över något. När det gäller grammatiken så ingår bara det nödvändigaste. Lärarhandledningen är superbra, tycker hon. Överinlärning är ett ord som återkommer och Sven jobbar en hel del hemma med "Läxan". Andra hinner inte men det är OK. "Man får en bas och fortsätter sen själv att arbeta bort osäkerheten".

"Jag vill inte att kursen ska ta slut" säger Ulrika 

Ämnen: