Datahjälp på biblioteket i Motala

Bild på Emelie Ekholm, kvinna med kort, mörkt hår, som hjälper Gunilla Kvissberg, äldre kvinna med glasögon och vit blus, med sin iPad
På biblioteket i Motala kan den som vill få hjälp med surfplattor och annan digital teknik. All verksamhet är gratis för dem som vill delta. Här får Gunilla Kvissberg, 90 år, hjälp att rensa i sitt iCloud-minne på sin iPad av Emelie Ekholm.
På biblioteket i Motala kan alla få hjälp med surfplattor som krånglar och hjälp att ladda ner och starta appar. Projektet DigidelCenter ska öka den digitala delaktigheten hos Motalaborna mellan 2017–2019.

- Responsen har varit god, säger Birgitta Hellman Magnusson, som är chef på biblioteket och som tog initiativ till detta för några år sedan.

I en digitaliserad värld finns allt mer information på internet. Det har gjort att Bibliotekslagen fick ett tillägg år 2014. Nu ska biblioteken inte bara tillgängliggöra information, utan även hjälpa människor att använda informations- och kommunikationsteknik (IKT).
- Om då tekniken är ett hinder, så är det ett uppdrag för oss att hjälpa till, säger Birgitta Hellman Magnusson.

Många som besöker DigidelCenter i Motala vill ha hjälp att starta surf-plattor, smarta telefoner, installera virusprogram, ladda ner appar, hitta till SVT Play eller starta ett konto på Facebook. Den som behöver kan också få hjälp att lära sig hur en datormus fungerar.

- Många har inte behövt det i sitt yrkesliv, flikar Birgitta in.

På tisdagar, onsdagar och lördagar kan man få hjälp med teknikfrågor. På torsdagar får nyanlända hjälp att fylla i olika digitala blanketter.

DigidelCenter har också workshops och studiecirklar med olika teman, till exempel hur man läser e-böcker. I höst kommer Synskadades Riksförbund (SRF) låna deras lokaler och iPads för att hålla en studiecirkel om hur man använder en surfplatta med röststyrning. Birgitta Hellman Magnusson säger att hon gärna vill samarbeta med Dyslexiförbundet, för att exempelvis sprida kunskap om olika appar.


Det finns sju DigidelCenter i Sverige, i Motala, Sundsvall och Helsingborg. I Tärnaby, Lycksele, Storuman och Åsele kallas de för eRum.

Många bibliotek arbetar med dessa frågor inom ramen för sin ordinarie verksamhet.

 

Text: Ylva Bjelle

Ämnen:

Länkar

Läs&Skriv nummer 3 2018