Dyslexiveckan 2020

En fyr som symboliserar målet med kampanjen.
I år styr dyslexisverige skutan mot "Rätten till begripliga texter". Bild: Carina Söe-Knudsen
Dyslexiveckan 2020 infaller 5-11 oktober. Årets tema är "Rätten till begripliga texter".

Under årets Dyslexivecka slår vi ett slag för läsarens rätt till begripliga texter. Författare och producenter av litteratur, text och information behöver lära sig mer om vad som gör en text lättare att läsa och förstå för personer med läs- och skrivsvårigheter/dyslexi.*

Aktiviteter under veckan

För att se vad som händer i din region, läs mer på respektive distrikts hemsida.

Läs mer om våra webbinarium under veckan (öppna för alla efter anmälan, begränsat antal platser)

Rapportera in aktiviteter under veckan.
 


Informationsmaterial

Du kan beställa eller ladda ner material själv.
 

Ladda ner material:

Beställ material - (senast den 28 september) förutom broschyrer och affischer kan du beställa tidningen Läs & Skriv nr 3 2020. Observera att det alltid tillkommer 50 kr i administrationsavgift och fraktkostnad vid beställning.
Läs mer om våra köp- och leveransvillkor 

 

Hjälp oss att uppmärksamma läs- och skrivsvårigheter den 5-11 oktober 2020!
 


STAVGÅNGEN
Under Dyslexiveckan 5–11 oktober kan du delta i vårt arrangemang Stavgången. Du kan springa eller gå. Långt eller kort. Med eller utan stavar. Ensam eller i grupp. Och det spelar ingen roll var i landet du befinner dig.

Läs mer om Stavgången.
 


VÄRLDSDYSLEXIDAGEN
Världsdyslexidagen infaller den 8 oktober 2020. Precis som förra året kommer vi denna dag att driva kampanjen #formadinbokstav.

Läs mer om kampanjen #Formadinbokstav.
 


* 2016 till 2019 drev Dyslexiförbundet ett projekt som hette "Begriplig text". Vi drev projektet tillsammans med tre andra förbund: Afasiförbundet, Autism och aspergerförbundet och FUB. Projektet vände sig till den som skriver, producerar och förmedlar text och information. Tanke var att fler skulle lära sig mer om hur man kan göra en text lättare att läsa och förstå. På projektets hemsida begripligtext.se kan man bland annat hitta boken "19 råd". Boken innehåller 19 råd om vad som kan göra en text lättare att läsa och förstå.
Projektet Begriplig text finansierades av Arvsfonden.

 

Ämnen: