Resultat från EASIT-projektet: – Fritt utbildningsmaterial om att göra tv och film lättare för alla

Skärmavbildning från webbplatsen där EASITS utbildningsmaterial finns samlat
Skärmavbildning från webbplatsen där EASITS utbildningsmaterial finns samlat

Vissa har svårt att hinna läsa textremsan som visas på tv eller film. Andra tycker att det är svårt att förstå innehållet. Kanske är tempot för högt eller så är orden som används för svåra. 

Dyslexiförbundet var med i ett treårigt europeiskt projekt som kallades EASIT. Projektet tog reda på hur tv och film kan bli lättare att ta till sig för fler. Ett resultat är ett omfattande utbildningsmaterial som fritt får användas av alla som vill lära mer om att göra tillgänglig tv och film.

Materialet består till stor del av videoföreläsningar. Det mesta är på engelska, men det finns också intervjuer gjorda på svenska. Bland annat får några svenska användare berätta om vad de tycker är viktigt för att tv och film ska bli begripligt. Totalt finns 142 videor. Alla föreläsningar är transkriberade och de har också undertexter på några språk. (För undertexter öppna filmerna på Youtube.) 

Materialet är uppdelat i enheter:

1. Tillgänglighet i media

2. Lättbegripligt språk

3a. Undertexter på lättbegripligt språk

3b. Syntolkning på lättbegripligt språk

3c. Tv-journalistik på lättbegripligt språk

4. Yrke

Till varje enhet finns också övningsuppgifter och lästips. Materialet är anpassat för universitetsutbildningar, men kan också användas på andra kurser eller för den som vill studera på egen hand. 

EASITs webbplats kan du läsa mer om projektet som pågick september 2018 till september 2021. (Länken öppnas i nytt fönster. En del material finns på svenska)

Allt utbildningsmaterial finns på EASITs lärplattform . (Länken öppnas i nytt fönster. Webbpats på engelska men visst material finns på svenska. OBS! För att komma åt undertexten, klicka på symbolen för Youtube så öppnas videon i Youtube.)

EASIT står för Easy Access for Social Inclusion Training och handlar om utbildning i att göra information tillgänglig. EASIT har haft fokus på information i tv och video.

Ämnen: