Nyhetsarkiv 23 nov - 23 apr

23 april

Karl Johansskolan i Göteborg sparar genom att dra ner på elevstödet!

Sex specialpedagoger ska bli tre och fjorton elevassistenter ska bli åtta - samtidigt som eleverna blir fler. Nu genomförs stora nedskärningar på Karl Johansskolan.

Läs mer på Länk borttagen från GP

 

17 april

"Bättre skolresultat utan dator", menar lärare

”Förbättra resultaten i skolan genom att kasta ut datorerna från lektionerna” Inga pedagogiska vinster. Sedan eleverna fick datorer har de fått det svårare svår att följa med. För mig står det klart att datorn är kontraproduktiv på vanliga lektioner – då läraren undervisar eller i dialog samtalar med eleverna, skriver gymnasieläraren Håkan Danielsson.

Läs mer på DN debatt

 

 

13 april

Regeringen satsar på återvinning av skolförslag

Regeringens planerade skoloffensiv röstades ned och hamnade i papperskorgen i höstas. Nu satsar man på återanvändning i vårbudgeten. – Efter den stökiga hösten känns det väldigt bra att vi kan få göra den skillnad som faktiskt behövs, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

Läs mer på Aftonbladet

 

13 april

Dyslexin stoppar inte Alicia

Alicia Baric tog chansen att bli ungdomsredaktör för tidningen Scout. Att hon är dyslektiker ser hon bara som en extra utmaning. – Jag tänker inte låta sådant stoppa mig, säger hon självsäkert.

Läs mer på Partille Tidning

 

13 april

Nationell satsning på läsning hemma

Bokstart är en nationell satsning som ska uppmuntra föräldrar att läsa, sjunga, rimma, ramsa och prata med sina barn. I pilotstäderna Landskrona, Göteborg och Södertälje gör bibliotekarier hembesök hos familjer med små barn och bjuder på bokpaket och inspirerande bokprat.

Läs mer på Kulturrådet

 

10 april

Talboksfilm vinner pris

MTM vinner internationellt pris för sin film om hur man läser böcker Legimus.

Läs mer på MTM

 

10 april

”Framtidens skola behöver en strategi för läromedel”

Glöm inte boken. En avgörande del saknas nästan helt i skoldebatten: L­äromedlen. Detta trots att både forskning och exempel från andra länder visar att ­skolböckers ­kvalitet är viktigt för elevernas resultat. I återuppbyggandet av svensk skola krävs en medveten läromedelsstrategi, skriver Per Kornhall och Kirsti Hemm

Läs mer på DN debatt

 

Ämnen