Nyhetsarkiv 30 sept – 21 okt

 

16 oktober

Dålig kunskap om NFP i skolan

Skrämmande okunskap. 10 av 600 lärare och annan skolpersonal uppger att de har nog kunskap om barn med neuropsykiatriska funktionshinder för att kunna undervisa dem.

Läs mer på Skolvärlden

 

5 oktober

Nu börjar Västmanland utreda vuxna med dyslexi.

Nu ska landstinget Västmanland börja med utredningar av vuxna med läs- och skrivsvårigheter. Hittills har landstinget Västmanland bara utrett barns dyslexi.

Läs mer på SVT Västmanland

 

3 oktober

"Man är inte sämre för att man inte kan läsa"

Ulrika Ekman, Dyslexiförbundet FMLS i Västmanland förklarar dyslexin inflr Dyslexiveckan 2015.

Läs mer på Västerås tidning

 

2 oktober

Glöm höstlovet - nu kommer läslovet

Läslov bjuder in till en hel vecka av lustfyllt berättande. För att alla ska känna sig välkomna öppnar vi många ingångar till läsandet. En blogg kan vara en lika bra väg in som en bok. En hiphoptext eller en vers av Hellsing kan båda visa på språkets möjligheter. Seriestripen kan öppna dörren till berättandet likaväl som historierna om Pippi Långstrump.

Läs mer på Läslov

 

2 oktober

Läsa med öronen i Linköping

I ett samarbete mellan Linköpings skolor och bibliotek finns ett projekt som kallas ”Läsa med öronen”. Projektet handlar om att få tillgång till ett speciellt läsprogram där det är möjligt för elever som har problem med läsningen att ladda ner digitala böcker och få dem upplästa via t.ex iPad. Detta är tillgängligt även utanför skolan. Kontaktperson är Anna Fahlbeck på Stadsbiblioteket i Linköping som finns på avdelningen Läsa på olika sätt, anna.fahlbeck@linkoping.se.

Läs mer på Projekt Läsa med öronen

 

1 oktober

Debatt: Läsplatta eller dator kan aldrig ersätta en lärare

”Lärarna får felaktigt skulden för skolans försämring.” säger Lennart Swahn i DN åsikt 21/9. En kommentar som Johanna Jaara Åstrand tycker låter rimlig, men som fråntar oss lärare inte bara en påklistrad skuld utan även den egna professionen. Här är Johannas svar i DN åsikt idag.

Läs mer på Lärarförbundet

 

30 september

Fler elever obehöriga till gymnasiet

14 000 elever var inte behöriga till gymnasieskolan när de gick ut grundskolan i våras och det är fler än året innan. 14,4 procent var obehöriga jämfört med 13,1 procent 2014. Samtidigt stiger de genomsnittliga betygen mer än tidigare år. Det visar Skolverkets nya betygsstatistik som också finns nedbruten på län, kommun och skola.

Läs mer på Skolverket

 

Ämnen