Nyhetsarkiv 5 mar - 16 feb

5 mars

Tidningen 8 sidor får pris

Journalistikpriset Årets Medieorm 2014 tilldelas nyhetstidningen 8 sidor för projekten Alla väljare och Kommentarsfält för alla. Priset togs emot av chefredaktör Malin Crona på MEG, mediedagarna i Göteborg, och delades ut av Sveriges Radios vd Cilla Benkö.

Läs mer på Sveriges Radio

 

4 mars

Läsa-skriva-räkna-garanti från 2017

Regeringens lågstadiesatsning, en läsa-skriva-räkna-garanti, ska införas under 2017. Ett förslag som från början kommer från Folkpartiet.

Läs mer på Skolvärlden

 

2 mars

Lättare att hänga med i skolan när man hör

Att alla elever ska kunna höra vad läraren säger är en utmaning i många klassrum där buller, prat och dålig akustik kan ställa till det för de som har svårt att koncentrera sig. Nu har flera skolor börjat testa ljudtekniska lösningar för att underlätta.

Läs mer på Sveriges Radio

 

26 februari

Tillägget i diskrimineringslagen skruvas åt

Vid årsskiftet trädde en ny lag i kraft som ska tvinga bland annat butiksägare att underlätta för funktionshindrade. Lagen har redan lett till ett 50-tal anmälningar och nu lovar regeringen att lagen ska skärpas.

Läs mer på Sveriges Radio

 

26 februari

Hög tid sjösätta Funka-utredningen

Andelen arbetssökande som står längst från arbetsmarknaden beräknas uppgå till 80 procent 2018. Här ingår personer med funktionsnedsättning som har nedsatt arbetsförmåga. "Det är hög tid att sjösätta Funka-utredningens förslag och avsätta nödvändiga resurser", säger Ingrid Burman i ett pressmeddelande idag.

Läs mer på Handikappförbunden

 

20 februari

Ny broschyr om stöd i skolan

Många föräldrar undrar vilket stöd deras barn kan få i skolan. Den här broschyren går igenom de insatser skolan kan sätta in: extra anpassningar och särskilt stöd. Den riktar sig till dig som har barn i förskoleklass, grundskola eller motsvarande skolform, gymnasieskola, gymnasiesärskola eller fritidshem.

Läs mer på Skolverket

 

20 februari

Skolbarns hjärnor inte tillräckligt mogna

Undervisning med fokus på eget arbete ligger inte i linje med hur skolbarn utvecklas. De delar av hjärnan som styr moral, kontroll och planering är inte utvecklade förrän i ungdomsåren. Barn är inte mogna att ta stort eget ansvar för sitt arbete. De behöver lära sig studieteknik av vuxna, skriver skolforskarna Gabriel Sahlgren och Johan Wennström.

Läs mer på Dagens samhälle

 

16 februari

IT i skolan, en utmaning för läraren

Informationsteknik i skolan blir den utmaningen för läraren, eftersom eleverna kan kolla upp deras svar och enkelt ifrågasätta.

Läs mer på Skolvärlden

Ämnen