Den här webbplatsen använder cookies för att hjälpa dig att ge dig den bästa upplevelsen när du besöker vår hemsida. Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du vår användning av dessa cookies.
Inför årets val lyfter Dyslexiförbundet tre frågor som är viktiga för våra medlemmar och andra med läs-, skriv- och räknesvårigheter. Den första frågan handlar om rätten till tidiga stödinsatser i skolan.
Under dyslexikongressen 2021 så pratade Mara Westling Allodi om vetenskapligt stöd för att tidiga insatser för att fånga upp barn med läs- och skrivsvårigheter fungerar.
Specialpedagogiska skolmyndigheten släpper ett material för lärare till elever i årskurs F till 3 för att fånga upp elever som riskerar att utveckla läs- och skrivsvårigheter.
DEBATT. Läsa-skriva-räkna-garantin är en god bit på vägen för att förbättra stödet för elever, men för att reformen ska fungera måste skolor och kommuner satsa. Det skriver Dyslexiförbundets ordförande Bengt-Erik Johansson.
Professor Ulrika Wolff vid Göteborgs universitet tilldelas Ingvar Lundbergpriset 2019. Ulrika Wolffs forskning handlar främst om hur man kan få barn med läs- och skrivsvårigheter att läsa bättre och värdet av tidiga insatser.
Till höstterminen 2019 införs nya regler i skola och förskola. Alla elever ska få den hjälp de behöver för att lära sig läsa, skriva och räkna. Den omtalade läsa-skriva-räkna-garanti skrivs in i Skollagen.
Från 1 juni nästa år måste skolorna använda bedömningsstöd för läs- och skrivutveckling och matematik i årskurs ett. En hjälp för skolan att tidigt upptäcka elever i behov av särskilt stöd.
Med bakgrund i de sjunkande resultaten för skolan, så satsar regeringen nu på en mer jämlik skola, ett attraktivare läraryrke, tidigare insatser och rätten till komvux i budgetpropositionen. 2017 får tidiga insatser 70 miljoner. Komvux och yrkesvux får en jämförbar ökning redan nästa år.
Skolverket har tagit fram ett nytt verktyg för att identifiera barn med läs-, skriv- eller matematiksvårigheter. Bedömningsstödet gör det enklare att se om eleverna riskerar att få svårigheter redan från årskurs 1.