L&S 2016

Helen Tursten

''Jag slet för att lära mig skriva''

Deckarförfattaren Helene Tursten lärde sig läsa när hon var fem år. Plötsligt en dag förstod hon vad orden i Kalla Ankas pratbubblor betydde och snart gick läsandet som en dans. Men för att lära sig skriva fick hon kämpa.

Inläsarens röst är viktig

Många med dyslexi och andra lässvårigheter föredrar att läsa med öronen framför att läsa med ögonen. Men att lyssna på en text är inte självklart enkelt. Det ställer bland annat höga krav på förmågan till koncentration. Inläsarens röst kan påverka både fokus och förståelse.

Böcker skrivna för örat

Vi är vana att ljudböcker är inlästa versioner av tryckta böcker. Men nu finns ett nytt koncept – ljud-böcker skrivna direkt för örat. Idén är att språk och format ska kunna anpassas för att bättre passa för lyssning. Det ställer krav på den som skriver.

Från student till adjunkt på fyra år

Sedan terminsstarten i höstas vikarierar Christoffer Axell som adjunkt på Mälardalens högskola i Eskilstuna och Västerås. Han håller seminarier och handleder studenter. För bara fyra år sedan var han själv ny student på skolan. – Högskolan är den lättaste av alla skolor, säger han. Det är så roligt att få studera det man själv är intresserad av.
Bild på Torbjörn, man i blå skjorta och glasögon. Bilden är tagen utomhus

Tryckkonsten, @ och www

Lundgrens hörna. För 500 år sedan lanserades en uppfinning som var minst lika revolutionerande som @ och www. Det var tryckkonsten som möjliggjorde massproduktion av text. Luther utnyttjade den nya tekniken för att sprida sitt budskap och lyckades på så sätt förändra människors tänkande. Den katolska kyrkan var inte lika snabb. Den använde kyrkor och kloster som mediekanaler och förlorade mark.

Lyssna på boken

Har du en smartphone eller en cd-spelare så kan du enkelt komma igång med att lyssna på ljudböcker. De hittar du genom olika tjänster på nätet, på ditt bibliotek, i mataffären eller i bokhandeln.

’’Jag lärde mig skriva på mitt första jobb’’

Journalisten Ola Sigvardsson har vunnit Stora Journalistpriset, varit chef på DN och chefredaktör på Corren. Nu sitter han på posten som Allmänhetens pressombudsman (PO). Men utan sin mammas kamp hade han inte varit där han är idag.

Larmet går!

Lundgrens hörna. Larmet går! Det har gått länge nu. Läs- och skrivfärdigheten sjunker hos unga. Det stavas PISA och PIRLS.

Sidor

Prenumerera på