Den här webbplatsen använder cookies för att hjälpa dig att ge dig den bästa upplevelsen när du besöker vår hemsida. Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du vår användning av dessa cookies.
Skolinspektionen har kontrollerat hur arbetet med garantin fungerar i skolor. Skolorna utnyttjar inte personal med specialpedagogisk kompetens i den utsträckning som de ska.
Skolverket reviderade skolans kursplaner. I dag skriver läsforskare och dyslexirörelsen en debattartikel i Aftonbladet: "Det är märkligt att den grundläggande läsinlärningen inte tas upp i svenskans kursplaner för de yngsta eleverna."
DEBATT. Läsa-skriva-räkna-garantin är en god bit på vägen för att förbättra stödet för elever, men för att reformen ska fungera måste skolor och kommuner satsa. Det skriver Dyslexiförbundets ordförande Bengt-Erik Johansson.
Igår röstade en majoritet i Sveriges Riksdag för en läsa, skriva räknagaranti. Dyslexiförbundet jublar! Det ursprungliga förslaget har modifierats för att inte öka lärarnas administration.
Dyslexiförbundet har idag skrivit ett brev till alla politiker i riksdagens utbildningsutskott. Det gör vi för att utskottet imorgon ska behandla frågan om den så kallade Läsa-skriva-räkna-garantin.
Det råder en stark samsyn bland myndigheter om att upptäckten av läs- och skrivsvårigheter hos elever i skolan måste ske tidigare och stöd måste sättas in med en gång. Vi har inte råd att vänta.
- Vi skulle läsa meningslösa stavelser i en läsebok. Jag blev rädd och satt förstenad i min bänk, berättar författaren Helena Bross om sin första tid i skolan.