Den här webbplatsen använder cookies för att hjälpa dig att ge dig den bästa upplevelsen när du besöker vår hemsida. Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du vår användning av dessa cookies.
En elev med dyslexi stämmer Skolverket för att hon inte fått använda talsyntes under nationella proven i årskurs sex. Det gäller vid de moment som ska testa läsning med flyt.
De svenska dyslexiföreningarna kämpar för att elever med dyslexi ska få använda hjälpmedel på nationella proven i årskurs tre och sex. I februari träffade föreningarna utbildningsminister Anna Ekström för att diskutera frågan.
Saga Lööfs fall har nu avgjorts i hovrätten. Hovrätten, liksom tingsrätten tidigare, gick på Huddinge kommuns linje. Hon har inte utsatts för diskriminering på grund av bristande tillgänglighet när hon inte fick göra nationella proven med sina ordinarie hjälpmedel - enligt hovrättens beslut som kom i veckan.
Rektorn på Mälarhöjdens skola låter eleverna använda ljudstöd på nationella provets alla delprov i svenska – stick i stäv mot Skolverkets regler. Hon grundar sitt beslut i barnkonventionen.
Äntligen händer det något! I mitten av november slog Örebro tingsrätt fast att skoleleven Hampus Djerf är berättigad till ett skadestånd på 10 000 kronor från Örebro kommun.
Tingsrätten ger inte dyslektiska Saga Lööf rätt att använda hjälpmedel vid nationella prov. Motiveringen är att provet är grunden för framtida bedömning och att kommunen redan hade gjort de anpassningar som rekommenderades. – Det är fullständigt orättvist, säger Saga Lööfs juridiska ombud.
Frågestund i riksdagen; skolpolitiker Roger Haddad frågade utbildningsminister Anna Ekström om hur hon ser på rätten att använda hjälpmedel på Nationella prov i skolan.
Under hösten 2018 stämde tre elever med dyslexi sina kommuner för diskriminering. Eleverna fick inte använda sina vanliga hjälpmedel när det var dags att göra nationella prov.