L&S 2014 nr 4

Osäkert om minnesträning hjälper

Nedsatt arbetsminne är vanligt bland personer med dyslexi och adhd. Många skolor köper särskilda datorprogram för att elever ska få träna upp arbetsminnet. Men nu hävdar forskare att träningen inte hjälper.

”Fiskolja hjälper vissa med lässvårigheter”

En särskild kombination av fettsyrorna omega 3 och omega 6 kan lindra symtom hos barn med add och lässvårigheter. Det visar forskning som genomförts på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Flera orsaker bakom räknesvårigheter

Vi är många som tycker att matte är svårt. Men så finns det några som har särskilt stora problem. De lider av specifika räknesvårigheter, något som ofta kallas dyskalkyli. Rickard Östergren har forskat på de vanligaste teorierna om orsaken.

Hanna sexpratar med hela Sverige

De flesta blir lite generade av runda ord och prat om sex. Men för Hanna Schedin är det vardagsspråk. Hanna leder radioprogrammet ”Ligga med P3”. Helt oberörd snackar hon sexvanor, kön och relationer med hela svenska folket.
Eva Wennås Brante

Bilder stör läsningen

Bilder är ett störande moment i läsningen för många personer med dyslexi. Ny forskning tyder på att de visst kan ha utbyte av bildinformation, men att de behöver lära mer om hur bilder ska "läsas".

Dialog om begriplighet

Visst kan man mäta begriplighet. Den slutsatsen kunde deltagarna i Begripsams andra dialogseminarium dra.
Prenumerera på