Den här webbplatsen använder cookies för att hjälpa dig att ge dig den bästa upplevelsen när du besöker vår hemsida. Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du vår användning av dessa cookies.
Skolans främsta uppgift är att försöka hjälpa alla barn till en god läsförmåga. Det kan vara svårt, men skolan får inte ge upp. Det menar professor emerita Karin Taube.
Skolverket reviderade skolans kursplaner. I dag skriver läsforskare och dyslexirörelsen en debattartikel i Aftonbladet: "Det är märkligt att den grundläggande läsinlärningen inte tas upp i svenskans kursplaner för de yngsta eleverna."
Vad gör lärare för att lyckas med läs- och skrivundervisningen? Catharina Tjernberg försöker att svara på den frågan genom att följa goda pedagoger i klassrummen.
I en undersökning från hösten 2013 svarade var fjärde lågstadielärare att de saknade formell utbildning i läs- och skrivinlärning, trots genomgången lärarutbildning. Det slår hårdast mot de elever som behöver mest stöd.
Amerikanska Dyslexiförbundet (IDA) utvärderar och ackrediterar universitetens lärarutbildningar för att förbättra läsundervisningen. Bakgrunden är att endast 34 procent av tredjeklassarna i USA läser helt bra idag.