Den här webbplatsen använder cookies för att hjälpa dig att ge dig den bästa upplevelsen när du besöker vår hemsida. Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du vår användning av dessa cookies.
Maxi Svensson gillar att spela dataspel, åka skateboard och gymma. Men mest av allt gillar han att måla. Han är redan en framgångsrik konstnär som säljer tavlor och illustrerar böcker. Maxi har dyslexi och dyskalkyli och får kämpa hårt för att klara de teoretiska momenten på gymnasiet. Till och med ämnet bild har teoretiska inslag som är svåra.
Dyslexikraft har som mål att få barn och unga att upptäcka sin kreativitet och inre styrka genom konst. I november visas en del av resultaten upp i Jakobsbergs konsthall. Projektet skapar också en scenföreställning som ska turnera runt i landet.
Orsaken till dyslexi är inte klarlagd. Men stora delar av världen har accepterat den fonologiska förklaringen av dyslexi. Vilket enkelt sagt är att dyslexi handlar om hur hjärnan bearbetar och lagrar språkljuden. Men det finns också andra teorier, till exempel om visuell dyslexi.
Känner du Inger Rålenius? I så fall är du inte ensam. Under alla år som rådgivare på Dyslexiförbundet har hon träffat tusentals personer. Hon kommer ihåg de flesta, men om du möter henne på gatan så är det inte säkert att hon känner igen dig. Hon har nämligen lite svårt att minnas ansikten.
Tidningen Läs & Skriv kommer snart med ett nytt nummer. Årets sista nummer tar ett helhetsgrepp kring ögon och dyslexi. Finns det något samband mellan att ha problem med ögonen och dyslexi?
Linnéa Krylén är barnboksförfattaren som blev expert på molnskådning. Det är inte alla som vet att Linnéa en gång behövde kämpa med läsning och stavning.
Det här numret av tidningen handlar förstås om allt som händer under Dyslexiveckan 5-11 oktober. En viktig del av tidningen är förstås temat: att läsa och skriva på jobbet. Trevlig läsning!
För att hindra spridning av coronaviruset tvingas de svenska gymnasieskolorna hålla stängt. Eleverna får undervisning på distans. Det är en utmaning. Tydlig struktur, stabil teknik och återkoppling är viktigt. Särskilt för elever i behov av särskilt stöd.