Den här webbplatsen använder cookies för att hjälpa dig att ge dig den bästa upplevelsen när du besöker vår hemsida. Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du vår användning av dessa cookies.
Det finns ett flertal olika test som läraren kan använda för att upptäcka om någon har lässvårigheter. När till exempel en skola testar elever för lässvårigheter (eller räknesvårigheter) kallas det för screening.
Bra pedagogiska utredningar är a och o för att upptäcka och hjälpa elever med läs- och skrivsvårigheter. Under Dysleximässan 2015 berättar Bertil Löfdahl om hur en bra utredning går till. Se vårt filmade sammandrag.
Landstinget i Västmanland säger nu att de bör göra dyslexiutredningar för vuxna. Detta kommer efter kritik från Dyslexiförbundet FMLS, och radioinslag av P4 Västmanland.
De äldre eleverna från årskurs 3 upp till universitetet, kan fångas upp med det nya standardiserade testet. Bakom testet står Undervisningsministeriet i Danmark.
SBU förtydligar nu vad man menar med begreppet "otillräckligt vetenskapligt underlag", som används i kunskapsöversikten om olika test och insatser vid dyslexi. Dyslexiförbundet FMLS har fått indikationer på att skolor ibland har missuppfattat uttrycket.