Alla kan läsa på sitt sätt

Alla kan läsa på sitt sätt
Det finns olika sätt att läsa och inget sätt är fel. Genom att pröva sig fram upptäcker man kanske att olika texter kräver olika metoder.

För att hitta sitt sätt att läsa så är det viktigt att ha en bra bas att stå på. Viktigast är att alla från början lär sig förstå att varje bokstav hör ihop med ett specifikt ljud. Det är grunden för att kunna knäcka läskoden. Karin Källander arbetar på Skoldatateket i Stockholm. Hon och hennes kollegor brukar rekommendera lärarna att arbeta med att skriva sig till läsning. Barnet skriver och kan sedan lyssna på hur bokstäverna eller orden låter.

– Man kan jobba både i en app, som till exempel Skolstil 2, men också med hjälp av talsyntes till datorn, säger hon.

Högläsning, inlästa böcker och att använda kompensatoriska läsverktyg är också viktigt för att befästa kunskapen och för att bygga ett bra ordförråd.

– Elever med dyslexi behöver inlästa läromedel, talsyntes och inläst skönlitteratur för att inte kommer efter i kunskapsinhämtning. Det är viktigt att lärare och föräldrar skiljer på läsinlärning och kunskapsinhämtning.

En elev som inte knäcker läskoden i lågstadiet eller som läser mödosamt måste ges förutsättningar att hämta in kunskap motsvarande sin nivå. För det krävs verktyg. Ju tidigare kompensatoriska verktyg introduceras desto lättare är det för personen att ta till sig och fortsätta använda verktygen, menar Karin Källander. Verktygen ska inte bara användas i skolan – de är verktyg för livet.

Att börja använda talsyntes eller lyssna på inlästa text kan vara trögt. Tekniken kanske krånglar, det tar tid att vänja sig vid en elektronisk röst eller att koncentrera sig på en inläst bok. Så är det för alla. Några tips för nybörjaren är att:

• Lyssna på en text samtidigt som du följer med i boken eller på surfplattan.

• Rita stödanteckningar av det du lyssnar på, då minns du bättre och distraheras mindre lätt.

• Lyssnar du på talsyntes, så kan du oftast byta röst och ändra hastigheten på uppläsningen.

• Fråga andra om bra verktyg. Be dem att visa hur dessa fungerar.

• Börja använda kompensatoriska verktyg tidigt

• Läs, läs och läs.

Text: Sara Rydin

Annonser