Gratis böcker

Bild på Torbjörn Lundgren.
Torbjörn Lundgren.
Hallå där, Torbjörn Lundgren: Varför delar du ut gratis böcker?

Författaren Torbjörn Lundgren, som själv har dyslexi och är en central person inom den svenska dyslexirörelsen, skänker nu bort några av sina böcker.  
Det handlar om den skönlitterära serien En ingång till,  Rutten, blodig och skön och fackboken Språk, kunskap och mänskliga förmågor. 

Många unga förstår inte vitsen med att läsa skönlitteratur. År 2000 fick Torbjörn därför frågan från Libers förlag vad han ville göra åt det. Det blev bokserien En ingång till…. som består av 20 noveller, eller utdrag ur romaner som fungerar som noveller. Skönlitterära böcker i tio tunna volymer, med lite text på varje sida. Urvalet är tidlöst – från Tusen och en natt till Stephen King. 

Vad är skillnaden mot lättlästa klassiker? 
– En ingång till… innehåller inte förenklade texter. Min redaktör var lärare på Komvux. Hon prickade för ord som kunde upplevas svåra för hennes elever. Många av orden förstod man av sammanhanget, de fick vara, de övriga förklarade vi med en fotnot. Syftet är att läsaren ska få uppleva det skönlitterära språket och upplevelsen av att ha läst en bok. 

Du har själv läs- och skrivsvårigheter. Vad gjorde dig till en läsare? 
– När jag var 16 år var jag en ”ickeläsare” och min idol var Bob Dylan. Ryktet gick att han hade tagit sitt namn efter poeten Dylan Thomas. En kompis gav mig Dylan Thomas bok Äventyr i skinnbranschen och  sa ”den här ska du läsa”. Den var på 70 sidor och tog mig två månader att läsa. Sedan dess är jag fast. Jag fick uppleva det skönlitterära språket och jag hade läst en hel bok. Det var underbart. Med En ingång till… har jag försökt ta fram texter som har ett fullödigt språk och ett innehåll som kan ge andra den upplevelsen, säger Torbjörn Lundgren. 

Böckerna kan beställas gratis mot porto. Se mer på www.tolgren.com

Intervjun gjordes av Marja Beckman 

Fotona är privata. 

Ämnen: