Lånebok i julklapp

Bild på Anna i soffan på Mörbyskolans bibliotek.
Bild: privat
I år har eleverna på Mörbyskolan i Danderyd fått önska sig låneböcker i julklapp. Skolbibliotekarien Anna Ahlund har tagit emot önsklistor, valt ut böcker och lagt julpapper om.

–Jag tänker att det är kul att få en överraskning, och att det kan vara kul att läsa något som någon annan väljer åt en, säger Anna.

Att det blir ett paket gör det extra roligt. I synnerhet kan det ha stor betydelse för de elever som kanske inte får så mycket julklappar, menar Anna.

Eleverna har fått kryssa i rutor på en färdig önskelista. Anna har sedan hittat en eller flera böcker som passar in på deras önskemål. Hon lånar ut böckerna på elevernas bibliotekskonton utan att berätta de får, och slår sedan in dem till julklappar. Efter jullovet får de lämna tillbaka böckerna.

Anna tycker att det är kul att hitta böcker till folk. Den här gången har hon ställts inför större utmaningar än vanligt. Hon har tagit emot flera kluriga önskningar, som  "kärlek+vänskap+skräck+sorgligt+mysigt+tjock bok+klassiker+kanske fantasy+en av Annas favoriter".

– En bonus för mig är att jag gillar att slå in paket. Det får jag göra i massor nu, för det har med julklappslånet har blivit väldigt uppskattat. Jag har fått in en hel hög med önskelistor, säger skolbibliotekarien Anna Ahlund. 

Mörbyskolan är en högstadieskola. Allt som allt fick Anna in 60 önskelistor.

 

 

Ämnen:

Länkar

https://www.instagram.com/morbybiblot/