Ny barnbok om dyslexi delades ut på läslovet

Bild på en tjej som sitter och läser boken Bråkiga bokstäver, bredvid henne står det en Happy Meal-låda.
Bråkiga bokstäver är en barnbok om Sigge, som nyss har flyttat och ska börja första klass. Han är bra på fotboll, kan stå på händer och är först i klassen med att simma 25 meter, men läsningen är desto svårare. 

I Helena Bross nya barnbok följer vi Sigges första skoltid genom hans upplevelser; kompisarna skrattar när han vänder på bokstäverna, men för Sigge är det inte roligt. Boken har ändå ett lyckligt och hoppingivande slut och förklarar på ett barns vis vad dyslexi är: 

”Sigge hör hur klasskompisarna läser och läser. Han förstår att så borde han också göra. Det är kanske något fel i hans huvud? Det där stället i hjärnan där bokstäverna ska fastna verkar vara alldeles halt. Ingenting fastnar där.”  
– Jag ville skriva en bok som berättar om hur det känns att upptäcka att det är så svårt att lära sig läsa. Det finns många barn som upplever det och det är lätt att tappa självförtroende.  
Klasskamraterna kanske lär sig läsa hur lätt som helst. Hur ska de kunna förstå hur kämpigt det kan vara?  

Helena Bross vill berätta för alla, både barn och vuxna, hur det känns för den som har dyslexi/läs- och- skrivsvårigheter. Men det är också en berättelse om att det kan gå bra ändå och att det finns hjälp att få.  

– Den här boken kändes viktig att skriva, för jag har själv dyslexi. Jag gick två år i skolan utan att lära mig läsa och jag trodde att jag var ”dum i huvudet”. Men min mamma såg till att jag kom i en specialklass, en så kallad läsklass, i trean och fyran. Där fick jag bra hjälp och lärde mig läsa. Jag har klarat mig bra trots min dyslexi. Men jag är fortfarande en långsam läsare som hellre lyssnar på ljudböcker än läser med ögonen. 

Helena Bross är barnboksförfattare men också lågstadielärare och har jobbat i skolan i över 30 år. Som lärare har hon träffat många barn som Sigge i boken.  

– Vi behöver prata mycket mer om hur det känns att ha svårt med läsning och vad man kan göra för att livet ska funka ändå, säger Helena Bross. 


Sedan 2001 har barn- och bilderböcker funnits en månad i Bok Happy Meal, som är ett samarbete mellan Läsrörelsen och McDonald's. 2010 utvidgades satsningen till Norden. I årets Happy Meal inår 1,4 miljoner barnböcker som når barn i Sverige, Norge och Finland. 

En av årets åtta titlar är den specialskrivna boken Bråkiga bokstäver av Helena Bross och Mati Lepp. Totalt är det sedan 121 titlar av 109 olika författare och illustratörer i en upplaga av 21,9 miljoner böcker. Titlarna har valts av Marianne von Baumgarten-Lindberg som sitter i Läsrörelsens styrelse.

Text Ylva Bjelle 

Ämnen:

Bifogat material

Image icon img_7563.jpg