Ögonrörelsekamera och Begriplig text på Lättlästdagen

Ester Hedberg och Stefan Johansson på scen.
Ester Hedberg och Stefan Johansson berättade om projektet Begriplig Text.
Dyslexiförbundets projekt Begriplig Text medverkade på Lättlästdagen med föreläsning och med visning av en ögonrörelse-kamera. Många var nyfikna.

– Alla vill förstå vad de läser, sa projektledare Ester Hedberg, när hon och Stefan Johansson från Begripsam AB berättade om projektet.  

Just nu pågår en webbaserad undersökning, där projektet samlar in åsikter om vad som gör en text enkel att läsa och förstå. Genom att olika åsikter ställs mot varandra, kommer så småningom några komponenter koras som vinnare. Kanske blir det ”luft mellan stycken” eller ”punktlistor”. De ligger högt i topp just nu. 

I pausen kunde deltagarna på konferensen pröva att läsa med en ögonrörelsekamera, som Begriplig  Text tagit med sig. Många var intresserade.  

Lättlästdagen arrangerades av Nypon och Vilja förlag samt Språktidningen på Garnisonen i Stockholm. Övriga föreläsare var bland annat författaren och psykologen Jenny Jägerfeld, som pratade om biblioterapi. Det handlar om hur man genom läsning kan förbättra psykisk hälsa. 

Professor Martin Ingvar talade om hjärnforskning och läsning. Han sa att det i varje skolklass finns en tredjedel elever som har läs- och skrivsvårigheter. ”och då blir även matte svårt”. 

Negra Efendic, författare och journalist på Svenska Dagbladet intervjuades om upplevelsen av att vara ny i Sverige och om betydelsen av lättläst litteratur. Författaren Sara Lövestam berättade hur hon anpassar sina egna böcker till lättläst. Deltog gjorde även succéförfattaren Jens Lapidus med flera. 

Text och foto: Ylva Bjelle 

Ämnen: