Önskelista till regeringen

När denna tidning trycks har vi förhoppningsvis en ny regering. Eftersom det snart är jul, vill jag passa på att framföra Dyslexiförbundets önskelista till de nya ministrarna. Du visste väl att jag under juletid även är verksam som jultomte? Därför vet jag att en önskelista kan göra stor nytta. Dyslexiförbundet önskar följande inför det nya året 2019:

1. Talsyntes på nationella prov 

Barn med dyslexi ska få använda talsyntes på det nationella provet i svenska i årskurs 3 och 6. Elever med dyslexi ska få använda sina vanliga hjälpmedel. Att ha kunskap som man inte får visa upp är ren och skär diskriminering. Vi önskar en ändring från Skolverket. 

 

2. Utbilda lärare om dyslexi 

På Lärarhögskolan får blivande lärare för lite kunskap om läs- och skrivsvårigheter/dyslexi och dyskalkyli. Det vill vi ändra på. Den praktiska kunskapen om hur man lär barn att läsa bör alla lärare ha, inte bara speciallärare. När Dyslexiförbundet träffar lärare är det många som törstar efter kunskap om hur de på bästa sätt kan hjälpa vår målgrupp. Vi önskar en obligatorisk kurs om detta i lärarutbildningen. 

 

3. Läsa- skriva- räknagarantin 

Efter höstens val vill vi vara säkra på att vårens riksdagsbeslut om en läsa-, skriva- räknagaranti inte faller i glömska. Vi önskar att alla barn får en tidig screening. Det vill vi skriva i varenda tidning. 

 

4. Ett arbetsliv för alla 

Dyslexiförbundet belyser i flera projekt hur arbetslivet kan påverkas för den som har dyslexi eller dyskalkyli eller bara lite allmänt svårt med siffror och bokstäver. Detta är en arbetsmiljöfråga!  

Vi har talat med många, som bjuder sin arbetsgivare på 15 minuter övertid varje dag, bara för att ord och sifferhantering tar längre tid för dem än deras kollegor. Men det finns stora möjligheter. Den digitala tekniken kan bli en ovärderlig hjälp på jobbet. Vi önskar att fler gör som många fackförbund och ser ord och siffror som en arbetsmiljöfråga. Här kan våra projekt Orden på jobbet och Digital Dyslexirond hjälpa till. 

 

Till sist önskar jag förstås er alla en riktigt God Jul och nya krafter inför det nya året 2019! 

 

Bengt-Erik Johansson, förbundsordförande. 

 

Ämnen: