Polismyndigheten stäms för diskriminering mot dyslektiker

En kvinna fick inte jobba för Polismyndigheten för att hennes skriftliga rapporter var för svåra att läsa. Eftersom kvinnan har dyslexi har kvinnans fackförbund stämt Polismyndigheten för diskriminering.

Kvinnan arbetade med att ta emot samtal till polisens nummer 114 14. På anställningsintervjun berättade kvinnan att hon hade dyslexi och att hon kunde komma att behöva tekniska hjälpmedel, men det hon fick var en bärbar dator. 
– När hennes anmälningar innehöll stavnings- och syftningsfel kom hon och hennes chef överens om att hon skulle visa dem för chefen innan de skickades vidare till utredarna. När provanställningen var slut fick hon ändå inte jobba kvar. Arbetsgivaren sa till henne att hon var välkommen tillbaka om hon tränade på sin svenska, berättar Jessica Berlin, förbundsjurist på fackförbundet ST (Statstjänstemannaförbundet). 

ST menar att Polismyndigheten åtminstone kunde ha köpt in ett datorprogram till kvinnan. För kvinnans räkning begär de 175 000 kronor i diskrimineringsersättning och ersättning för inkomstförlust med 23 000 kronor i månaden fram till huvudförhandlingen i Arbetsdomstolen. Dyslexiförbundets Inger Rålenius och Christina Hellman från Svenska Dyslexiföreningen kommer att vittna i målet. 

Text: Marja Beckman 

 

Ämnen: