Rösta i EU-valet 26 maj!

I politikerdebatten deltog Nasra Ali (S), Nina Broman (V), David Ling (Mp), Abir Al-Sahlani (C), Said Abdu (L). Foto: Ylva Bjelle
Vart 5:e år är det EU-val. Söndagen 26 maj är det dags igen. Då ska EU:s 28 medlems-länder utse 751 ledamöter till EU-parlamentet.

De svenska partierna har nominerat sina kandidater. Idag har Sverige 20 stycken MEP:s (Member of parliament).  

I parlamentet samarbetar de med politiker från andra EU-länder i de europeiska partigrupperna, exempelvis Group of the Greens/European Free Alliance (EFA) och EPP, som står för European Peoples Party (Christian Democrats). 

Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är kritiska till EU, men inget svenskt parti driver i denna valrörelse att Sverige ska lämna EU. De vill istället förändra EU inifrån. 

Sverige blev EU-medlem 1995. Idag drygt 20 år senare gillar 70 procent av befolkningen att vi är med i EU, men bara cirka 50 procent röstade i förra EU-valet. 

- Av män födda på 80-talet i USA är det bara 30 procent som tycker att demokrati är bra. Att rösta i EU-valet är att stärka demokratin. Därför är det viktigt att just du går och röstar.  

Det sa Björn Kjellström, från Europaparlamentets kontor i Stockholm, när Funktionsrätt Sverige arrangerade en temadag om EU-valet. Under temadagen arrangerades också en EU-debatt med deltagare från fem partier. 


Om Brexit 

Storbritannien vill lämna EU.  
Efter Brexit minskar EU-parlamentets platser från 751 till 705. 

Sverige får då en plats mer än idag,  
totalt 21 personer. Den svenska regeringen har sagt nej till att Sverige skulle betala 15 miljarder mer till EU, som en följd av Brexit. Frågan är vad EU istället ska skära ner på, för att anpassa sin budget när Storbritannien lämnar.  

Vad tycker din EU-kandidat? 

Text: Ylva Bjelle

Ämnen: