Så var situationen på arbetsmarknaden 2018 för personer med funktionsnedsättning

Så var situationen på arbetsmarknaden 2018 för personer med funktionsnedsättning
Myndigheten Statistiska Centralbyrån (SCB) har tagit fram ny statistik. Här följer en sammanfattning.

I Sverige har omkring 12 procent i åldern 16–64 år en funktionsnedsättning. Uppräknat till befolkningen motsvarar det 752 000 personer.  

Det vanligaste är nedsatt rörelseförmåga (3 %), astma/allergi (2 %), någon form av psykisk funktionsnedsättning, till exempel depression, ångest, psykoser (2 %) och neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (knappt 2 %). Dyslexi kommer på plats fem, runt 1,5 % uppger dyslexi. 

Två tredjedelar bedömer att deras funktionsnedsättning ger dem nedsatt arbetsförmåga. Det är vanligare bland kvinnor än män. Bland kvinnor med funktionsnedsättning uppger 73 % att de har nedsatt arbetsförmåga, motsvarande andel bland män är 62 %. 

Det finns 5 miljoner svenskar som är sysselsatta (80 % av befolkningen 16–64 år). Av de sysselsatta har 10 % någon funktionsnedsättning. Det motsvarar en halv miljon människor. 

Arbetslösheten bland personer med funktionsnedsättning är 11 procent, det vill säga nästan dubbelt så hög som för befolkningen totalt 6 procent.  

Många med funktionsnedsättning arbetar deltid, precis som många kvinnor i hela befolkningen. 

Bland personer med funktionsnedsättning och nedsatt arbetsförmåga har 80 procent behov av anpassningar eller stöd för att utföra sitt arbete. 65 % har behov av mer än en anpassning. Det vanligaste är anpassat arbetstempo, som 48 procent behöver. Varannan person med funktionsnedsättning och nedsatt arbetsförmåga behöver alltså anpassat arbetstempo. 

 Det är just tempot som skruvas åt på många arbetsplatser, kommenterar Dyslexiförbundets ordförande Bengt-Erik Johansson. 

Det är vanligt att personer med nedsatt arbetsförmåga utsätts för diskriminering; 37 % jämfört med 10 % bland dem utan nedsatt arbetsförmåga. Kvinnor uppger oftare att de utsatts för diskriminering i undersökningen. Den vanligaste formen av diskriminering är negativa attityder hos arbetsgivaren. Att inte kunna delta i en utbildning som arbetsgivaren arrangerar, därför att utbildningen inte anpassats till funktionsnedsättningen, är ett exempel. 

 

Text: Ylva Bjelle 

Bild på bollar i luften.
Varannan person med funktionsnedsättning och nedsatt arbetsförmåga behöver anpassat arbetstempo.
Annonser