Sommarskola om funktionshinder och juridik

Sommarskola om funktionshinder och juridik
Under några sommardagar i slutet av augusti arrangerades Sommarskolan om funktions-hinder och mänskliga rättigheter i Skåne.

Studenter, doktorander, forskare och yrkesarbetande med stort intresse för funktionshinderfrågor samlades vid Furuboda folkhögskola i Skåne för att fördjupa sina kunskaper om funktionsrätt och mänskliga rättigheter.

Med på lägret var Gerard Quinn, pionjär i det internationella arbetet med Funktionsrättskonventionen. Han berättade om processen bakom framtagandet av FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning för ett drygt decennium sedan.

I rättegångsspelet Moot Court fick deltagarna öva sig i att argumentera utifrån Funktionsrättskonventionen. Deltagarna delades in i två lag.

Det ena laget representerade regeringen i ett land, medan det andra representerade en organisation från civilsamhället i landet. Parterna fick presentera sina argument för en jury som representerade FN-kommittén, som övervakar konventionen.

Sommarskolan avslutades med ett samtal om mänskliga rättigheter i Sverige och frågan om ett nationellt MR-institut.

– Sommarskolan är en unik möjlighet att lära sig om konventionen på djupet och för deltagarna att knyta nätverk med andra som brinner för funktionshinder och mänskliga rättigheter. Vi är väldigt glada för möjligheten att genomföra sommarskolan för andra året, säger Lars Lindberg, projektledare för Funktionsrätt Sveriges projekt Från snack till verkstad, som arrangerade lägret tillsammans med Raoul Wallenberg Institutet i Lund.

Bifogade länkar:
Gruppbild tagen utomhus
Gruppbild från sommarskolan om funktions-hinder och mänskliga rättigheter i Skåne
Annonser